Duurzaamheid
23052
page-template-default,page,page-id-23052,stockholm-core-2.3.2,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.7,select-theme-ver-9.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-22903,elementor-page elementor-page-23052

Moen & van Oosten architekten is al 40 jaar bezig met duurzaam ontwerpen met passie voor mens, natuur en techniek.

overzicht 'best practice' duurzaam bouwen

2022  |  Kantoorgebouw Paulina Maasdijk 

Energie-Neutraal / GPR – score 8,5 / C2C waar mogelijk

 

2020  |  Brandweerkazerne RtH-Airport 

Energie-Neutraal / geen certificeringen / C2C waar mogelijk

 

2019  Hoofdkantoor Van Vulpen Gorinchem

Energie-Neutraal / GPR – score 8,5 / C2C waar mogelijk

 

2017  |  Mortuarium Schiphol  

Energie-Neutraal / Breaam Outstanding / C2C pilot project

 

2015  |  Hoofdkantoor Staalduinen Logistics

Energie-Neutraal / geen certificeringen / C2C waar mogelijk

 

2015  |  Hoofdkantoor Plaisier Hendrik Ido Ambacht

Energie-Neutraal / geen certificeringen / houten bovenbouw

 

2012  |  Clubhuis Sparta Rugby en Cricket

Bijna Energie-Neutraal / houten bovenbouw / winnaar: Zilveren Berm 2013

 

2010  Rhenus Logistics Schiphol

Energie-Neutraal pilot project / studie naar consequenties Energie-Neutraal

 

1983  |  Molenmuseum te Kinderdijk

Energie-Neutraal / Henk Moen afstudeerproject TU-Delft

Kantoorgebouw Paulina Maasdijk, 2022

  

Het atrium is een belangrijk onderdeel in de duurzame klimaatbeheersing van het kantoor, de groene long van het gebouw. Door de integrale ontwerp van gebouw en installaties is het geheel energie-neutraal. Het gebouw gebruikt warmtepompen en de benodigde elektriciteit wordt opgewekt door middel van zonnepanelen. Met bewuste materiaalkeuzes volgens de Cradle to Cradle filosofie worden stappen gezet richting een circulair gebouw.

Brandweerkazerne RtH-Airport , 2020

 

Een bijzonder onderdeel van deze energie-neutrale kazerne is de “zwarte-kas” op de Zuidgevel. Enerzijds genereert deze kas hete lucht die zelfs in de winter het rendement van de luchtwarmtepompen aanzienlijk verbetert en anderzijds is de zwarte achterwand geschikt voor het opwekken van warmwater voor de intensief gebruikte doucheruimtes. De in de kazerne opgenomen sportaccommodaties worden niet alleen door de brandweer gebruikt maar zijn beschikbaar voor alle personeel van de luchthaven. In combinatie met alle overige energiezuinige maatregelen voorzien de PV-panelen op de sheddaken alle energie die nodig is voor de gebouw gebonden installaties.

Hoofdkantoor Van Vulpen Gorinchem, 2019

 

Van Vulpen, een innovatieve aannemer op gebied van infrastructuur, heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Hun nieuwe hoofdkantoor op industrieterrein Papland in Gorinchem moest energiezuinig en toekomstgericht zijn. Moen & van Oosten Architekten vertaalde deze ambitie in een licht, open, groen en energieneutraal kantoor.

Mortuarium Schiphol, 2017  

 

Het ontwerp voor het nieuwe Mortuarium werd door Schiphol aangemerkt als pilot-project om de consequenties voor C2C bouwen te verkennen. Het is het eerste gebouw op en van Schiphol dat volledig volgens de principes van Cradle to Cradle gerealiseerd is. Ook voldoet het gebouw aan de BREEAM Oustanding criteria. Dit is behaald met isolerende en energie opwekkende toepassingen, zoals het circulair klimaatbestendige watersysteem dat water trager afvoert en filtert waardoor het zelfs geschikt is als drinkwater. De elektriciteit komt van zonnepanelen en het licht van led-verlichting. Daarnaast draagt aan het bouwniveau BREEAM Outstanding ook de toevoeging van ENS technologie bij, die fijnstof – een vorm van luchtvervuiling- opvangt en daardoor zorgt voor een gezondere (werk)omgeving. De bouw van dit mortuarium draagt bij aan Schiphols ambitie om in 2030 een zero waste-luchthaven te worden.

Hoofdkantoor Staalduinen Logistics, 2015

 

Door de bouwkundige voorzieningen en de energie-efficiënte installaties voorzien de 156 PV-cellen op het dak volledig in de energiebehoefte van het gebouw. Er zijn drie verschillende klimaatzones, passend bij de functies van het gebouw. Ventilatie en koeling worden temperatuur- en CO2 gestuurd. Verlichting wordt geoptimaliseerd door bewegings- en daglichtdetectie.

 

De onderbouw is uitgevoerd in beton. De bovenbouw heeft een lichte, hybride constructie van staal en hout. Het dak heeft een bedekking van mossedum,  met een druppelleiding. Dit verhoogt de stabiliteit van het binnenklimaat. Ruime dakoverstekken boven de zuid- en oostgevel zorgen voor permanente zonwering. Op tactische posities zijn ramen elektronisch open en dicht te sturen voor een natuurlijke afvoer van warmte.

 

Alle materialen werden zorgvuldig afgewogen op duurzaamheidaspecten. Zo bestaan de aluminium buitenkozijnen en aluminiumcomposiet beplatingen voor 70% uit gerecycled aluminium. Stenen geveldelen zijn gemaakt van herbruikbaar Click-Brick. Voor alle binnenkozijnen en de dakconstructie is FSC hout toegepast. Het dakvlak bestaat uit stalen cannelureplaten. Deze zijn aan de onderzijde geperforeerd en blijven in het zicht. Dit heeft een positief effect op de akoestiek in het gebouw. Het kleurgebruik en de gelamineerde houten liggers dragen bij aan een warme atmosfeer.

Hoofdkantoor Plaisier Hendrik Ido Ambacht , 2015

 

Door de bouwkundige en installatietechnische oplossingen heeft het gebouw een Rc-waarde van 6. Het genereert meer energie dan het verbruikt. In de toegepaste materialen is ruim 40 ton CO2 opgeslagen.

 

In de houten constructie, de houtskelet buitengevels en in het interieur is uitsluitend FSC en PEFC gecertificeerd hout gebruikt, dat veelal in het zicht blijft. Het hout van de buitengevels is duurzaam verduurzaamd en onderhoudsvrij. De dakvlakken bestaan uit geperforeerde stalen cannelureplaten. Ze blijven aan de onderzijde in het zicht. De perforatie heeft een positief effect op de akoestiek in het pand.

 

Een deel van het terrein wordt in beslag genomen door een waterpartij, die dient als retentiereservoir voor de Crezeepolder. Om op het terrein geen opslagcapaciteit te verliezen, is het pand zwevend boven het water geplaatst.

Clubhuis Sparta Rugby en Cricket, 2012

 

Juryoordeel: “Het plan is optimistisch, duurzaam en haar potentie is enorm. Zoveel multifunctionaliteit en vanzelfsprekendheid als hier is in Capelle nog nooit gezien. Kenmerkend is een ontwapenende eenvoud.”

Rhenus Logistics Schiphol , 2012

 

Het ontwerp voor het nieuwe Luchtvrachtgebouw voor Rhenus werd door Schiphol aangemerkt als pilot-project om de consequenties voor energie neutraal bouwen (ENG) te verkennen. Veel van de bedachte maatregelen waren destijds financieel nog niet haalbaar. Met een matrix-beslisdocument opgesteld door de DGMR werden de haalbare duurzame selecties gemaakt. Opvallend in zo’n proces is het effect van “de focus op” waardoor een behoorlijke hoeveelheid effectieve maatregelen vrijwel zonder extra budget konden worden meegenomen.

Molenmuseum te Kinderdijk, 1983

 

 

Afstudeerproject van H. Moen. Energie-neutraal plan.