Mortuarium Schipholnul-energie accommodatie
In 2017 opende Schiphol een nieuw mortuarium dat duurzaam en circulair is gebouwd, volgens de Cradle to Cradle (C2C) principes. Het gebouw heeft een BREEAM Oustanding certificaat.
Het gebouw is circa 500 m2 groot en biedt plaats aan een ontvangstruimte voor 40 personen, een opbaarruimte, een rituele bewassingsruimte, werkruimte, obductieruimte, een kantoor en sanitaire ruimten. Het is een commerciële ruimte met Zorg Diensten Groep (ZDG) als huurder. ZDG is actief in verzorging en mortuaria in ziekenhuizen en dus ook op Schiphol. ZDG faciliteert overledenen en nabestaanden die via de luchthaven Nederland binnenkomen of verlaten. Het mortuarium bevindt zich op de grens van airside en landside, waardoor overledenen direct van en naar het vliegtuig gebracht kunnen worden. In het mortuarium is rekening gehouden met verschillende culturen en rouwrituelen. Nabestaanden kunnen er ook afscheid nemen. Verder bestaat het mortuarium onder meer uit een opbaarruimte met bewassingsruimte, een verzorgingsruimte en ruimte waar de politie lijkschouw kan uitvoeren. Het nieuwe mortuarium aan de Jan Plezierweg vervangt het voormalige mortuarium dat plaats moest maken voor de nieuwe pier van Schiphol.
Schiphol is een van de weinige luchthavens die een dergelijke voorziening heeft. Hier worden jaarlijks ongeveer 2.500 overledenen opgevangen.
Duurzaam & demontabel
Omdat de locatie een beperkte gebruiksduur heeft vanwege ruimtereservering voor uitbreiding van de Terminal, is demontabel bouwen vrijwel direct als uitgangspunt gekozen. Deze keuze leidde uiteindelijk tot de uitgangspunten Cradle to Cradle (C2C) en Circulaire Economie. Het mortuarium is het eerste gebouw op en van Schiphol dat volledig Cradle to Cradle is.
Ook voldoet het aan de BREEAM Oustanding criteria. Dit is behaald met isolerende en energie opwekkende toepassingen, zoals het circulair klimaatbestendige watersysteem dat water trager afvoert en filtert waardoor het zelfs geschikt is als drinkwater. De elektriciteit komt van zonnepanelen en het licht van led-verlichting. Daarnaast draagt aan het bouwniveau BREEAM Outstanding ook de toevoeging van ENS technologie bij, die fijnstof – een vorm van luchtvervuiling- opvangt en daardoor zorgt voor een gezondere (werk)omgeving. De bouw van dit mortuarium draagt bij aan Schiphols ambitie om in 2030 een zero waste-luchthaven te worden.