WARMTESTATION GROENOORDgroen icoon
22867
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22867,stockholm-core-2.3.2,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.7.6,select-theme-ver-9.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-22903

WARMTESTATION GROENOORD

groen icoon

Het Warmtestation voor Groenoord, bestaat uit een warmteoverdrachtstation en hulpwarmtestation in één gebouw. Het warmteoverdrachtstation haalt restwarmte uit een bestaande warmteleiding genaamd Leiding over Noord, en zal deze restwarmte gaan leveren aan de wijk Groenoord. Het hulpwarmtestation zorgt voor de leveringszekerheid van warmte indien de warmte uit de Leiding over Noord niet of onvoldoende beschikbaar is. Voor 2050 moeten alle wijken in Nederland aardgasvrij zijn. Gemeente Schiedam wil Groenoord als eerste wijk aardgasvrij maken. Hiervoor realiseert Eneco een nieuwe warmtenet en een bijbehorende warmtestation. Een grote stap in de energietransitie van Schiedam.

 

Parallel aan de snelweg A20 en naast het Prinses Beatrixpark komt een iconisch gebouw te staan dat als een kameleon meekleurt met zijn groenrijke omgeving. Groene schuinlopende volumes omhullen het technische programma van het station. Deze volumes worden geaccentueerd door glazen stroken die tevens enkele zichtlijnen in het gebied benadrukken. Een grote opening richting de Poldervaart zorgt voor een inkijk in het warmtestation.

 

De groene huid van de kameleon bestaat uit een metallic schil. De perforatie van de schil neemt toe naarmate het gebouw ‘groeit’. Bovenin het gebouw zijn de gevelplaten volledig geperforeerd. Dit wordt geaccentueerd door enkele perforaties ’s avonds als een sterrenhemel op te laten lichten. Een plint van begroeiing kleurt met de seizoenen mee. Dag of nacht, zomer of winter, het monolitisch warmtestation kleurt met de omgeving mee.

 

 

Voor meer informatie zie de projecten website van Eneco.

OPDRACHTGEVER

Eneco

LOCATIE

Schiedam

STATUS

Ontwerpfase

TYPE

Utiliteitsbouw

PROJECTARCHITECT

Hannah Barth

KENMERKEN

icoon, duurzaamheid, groen, warmtestation, energie transitie