FUTURE HEAT LEIDENWARMTEOVERDRACHTSTATION
In opdracht van Vattenfall heeft Moen & van Oosten architekten een ontwerp gemaakt voor een Warmte Overdracht Station (WOS) in Leiden, een iconisch gebouw dat restwarmte uit de haven van Rotterdam via WarmtelinQ overbrengt naar het stadswarmtenet van Leiden. Het complex bestaat uit drie afzonderlijke volumes: het Warmte-Overdracht-Station (WOS), het Piek-Back-Up gebouw (PBU), en het Buffervat (HAT), die in een parkachtige omgeving naast de A44 zijn geplaatst.
De locatie is de toegang van de A44 naar het Bio-Science-Park Leiden en vraagt om een markant gebouw dat zowel de passerende automobilisten als lokale bezoekers aanspreekt. Het ontwerp speelt in op deze twee perspectieven door een dynamisch en visueel aantrekkelijk geheel te creëren. De volumes staan in een park dat openbaar toegankelijk blijft. De bezoeker kan om de gebouwen heen lopen en via glazen gevels een blik werpen op de roestvrijstalen machines en pompen, die telkens op een andere manier zichtbaar zijn door gekleurd glas in de zeven kleuren van de regenboog.
De gesloten gevels van het gebouw zijn opgebouwd uit damwandprofielen met verticale cannelures, waarin houten latten zijn verwerkt. Het patroon van de latten is geïnspireerd op de Fibonacci-reeks, wat niet alleen een esthetisch element toevoegt, maar ook een referentie is naar de wiskundige en natuurwetenschappelijke context van de plek. Het Buffervat heeft een afgeschuinde bovenkant die het gebouw snel herkenbaar maakt voor de voorbijganger.
Als architecten hebben wij bij dit project niet alleen gestreefd naar een esthetisch en iconisch ontwerp, maar ook naar een integratie van duurzame principes. Zo is het ontwerp waar mogelijk demontabel en C2C ontworpen, daarnaast worden zonnepanelen geplaatst en is een ruime waterbuffering in het parkje rondom het gebouw voorzien. Deze maatregelen dragen bij aan een lagere ecologische footprint van het gebouw terwijl het gehele complex belangrijk is in de bredere context van de energie-transitie.